Her på gården dyrker vi ca 200 tonn mandelpoteter i året. Mandelpoteten er en type potet som liker seg best i skrinn jord, med forholdsvis lite gjødning og med jevn fuktighet. Vi setter potetene i jorda fra slutten av april til midten av mai. Fra da får de stå å godgjøre seg der i våre lange og lyse dager utover sommeren. Med jevne mellomrom blir de vannet med vårt eget drikkevann. Når høsten nærmer seg og potetriset begynner å visne, er det et tegn på at poteten er ferdigvokst. Da er det bare å vente i noen uker til for at poteten skal få bli moden og melen i jorda. Den lange vekstsesongen som er her på Frosta er veldig viktig for at potetene skal bli gode. Potetene må få bruke den tida de trenger på å bli ferdig. De siste blir nok ikke høstet før i midten av oktober.

Nyt våre gule, modne, melne Mandelpoteter fra Frosta.

Vel bekomme!

Gule, modne, melne Mandelpoteter er her nylig blitt høstet med god hjelp av John Einar L. Valberg som hadde "potetferie". Her sammen med bestefar, Jens Valberg. Fotograf er Mamma, Janne Mette Valberg. 3 generasjoner Valberg lever og arbeider tett sammen på slektsgården.

Gule, modne, melne Mandelpoteter er her nylig blitt høstet med god hjelp av John Einar L. Valberg som hadde «potetferie». Her sammen med bestefar, Jens Valberg. Fotograf er Mamma, Janne Mette Valberg. 3 generasjoner Valberg lever og arbeider tett sammen på slektsgården.

Dampkoking

Legg potetene på en rist i kasserollen og fyll vann opp til risten. Dampkok potetene i 10-15 minutter – avhengig av størrelsen. Trekk kasserollen til side eller slå av kokeplaten de siste minuttene.

 

Ovnsbakte mandelpoteter med gremolata

Kan også stekes på samme måte, med bare olje, salt og pepper.
Vanskelighetsgrad: middels
Tid: 20 – 40 min

Gremolata er et hvitløkbasert tilbehør i italienske lammeretter og brukes her for å sette en ekstra spiss på ovnsbakte poteter.
Ingredienser
800 g små mandelpotet
4 ss olivenolje
0 g flaksalt
grovmalt, sort 0 g pepper
1 stk sitron raspet skall
4 båt hakket hvitløk
4 ss hakket bladpersille
Fremgangsmåte
Vask potetene godt og ha dem i en ildfast form sammen med oljen. Vend godt rundt og krydre med salt og pepper.

Stek potetene i ovn på 225 grader C i ca 20 min.

Krydre potetene med sitronskall, hvitløk og persille.

Disse potetene smaker godt til alt fra fisk og skalldyr til mer kraftige kjøttretter av storfe.