b8b2860348

Tre oppskrifter med grønnkål

Grønnkål kan brukes som, og oppfører seg omtrent som spinat; den ”smelter” og faller sammen og blir mørkere i fargen under varmebehandling. Forskjellen er at den beholder tyggemotstanden lengre og ikke slipper like mye vann som spinat gjør.

Beregn omtrent 1 stort blad kål per person.

Grunnoppskrift

Vask kålen og rensk av den stive stilken på kålen. Skjær i grove strimler, eller fine om du heller vil.

Bruk en vid kjele og fyll i vann til det står 3-4 mm. over bunnen, ha i en raus klatt med smør og kok opp.

Ha den strimlede kålen oppi og rør rundt hele tiden til kålen er blitt mør.

Smak til med salt, pepper og muskat eller hvitløk. Noen dråper fersk sitronjuice gjør susen.

Kremet grønnkål

Følg grunnoppskriften men sil av alt vannet når kålen er blitt mør.

Kok samtidig inn litt kremfløte til det halve (1 dl per person) tilsatt litt finhakket løk og vend den varme kålen i dette.

Smak til med salt, pepper og muskat.

Sprø grønnkålrull

Følg oppskriften for kremet grønnkål, men tilsett i tillegg 1 strøken ts hvetemel for hver dl fløte.

Etter at kålen er tilsatt avkjøles det hele i kjøleskap.

Legg så omtrent 1 ss kremet kål midt på et filodeig-ark (finnes i innvandrerbutikker og enkelte supermarkeder) og rull sammen som en vårrull. Kantene limes ved å pensle med et sammenvispet egg.

Grønnkålrullene stekes gylne i stekepanne på middels varme. Ha i så mye olje at den står omtrent 2 mm. over bunnen. Pass på å snu rullene slik at de ikke sprekker.