Vi har satt sammen et knippe oppskrifter basert på grønnsaker som er lett tilgjengelig de fleste steder i Norge – og som enkelt kan dyrkes i egen hage.

Jordskokksuppe
Alene eller som tilbehør til steik

jordskokksuppe4-6 jordskokk
1 sjalottløk
5 dl grønnsakskraft, evt. lys kraft av svin eller kalv
1 dl kremfløte
1 dl h-melk
frisk sitron

Skrell jordskokk og løk. Kutt jordskokk i terninger og løk i tynne skiver. Stek på middels varme i en kjele med litt nøytral olje, til løken er mør. Ha over kraft, legg på lokk og kok til jordskokkene er møre. Tilsett kremfløte og melk og mos i blender eller med stavmikser. Bruk mer melk hvis suppen blir tykk. Smak til med salt, pepper og fersk sitronsaft. Server med krutonger, fritert jordskokk, finhakket bacon, stekt laks eller kveite, eller til ovnsstekt svinekjøtt fra nakke, ribbe eller bog.

 

Glasert gulrot
Til stekt kylling, kalkun eller hvit fisk

appelsinsaft stjerneanis spisskummen smør4-8 slanke gulrøtter
litt nøytral olje
1 ss meierismør
1 ts sukker
saft av ½ appelsin
¼ stjerneanis

Skrell gulrøttene og stek de hele (evt. delt på langs) i en stekepanne på middels varme. Rist på pannen innimellom slik at gulrøttene blir jevnt stekt. Skru opp varmen når gulrøttene begynner å bli møre, tilsett smør og stjerneanis. Tilsett sukker og appelsinsaft når gulrøttene begynner å bli gylne. La det hele koke inn til gulrøttene er glasert i sirup.

 

Syltet løk
Til de fleste kjøttretter

gul_loek2 små eller 1 vanlig løk
litt nøytral olje
½ dl hvitvinseddik eller eplesidereddik
1 dl sukker
1 ½ dl vann
1 kvist rosmarin

Skrell løken og del én gang på langs, fra rot til topp. Legg den med snittsiden ned i en varm stekepanne med litt olje. La løken bli ganske svidd før den tas ut av stekepannen. Ha eddik, sukker, vann og rosmarin i en liten kjele, kok opp. Legg den svidde løken oppi, ha over plastfolie og kok opp på nytt. Trekk kjelen av varmen og la løken trekke til den blir mør, i 30-40 minutter. Før servering siles laken av og løken plukkes fra hverandre til «skåler».